13-03-2019: Weerribbentocht

Waar gaan we rijden met elkaar in het weekend? Speciaal bedoeld voor Swolland toer- en clubtochten in het weekend, georganiseerd door het bestuur of door Swolland-leden zelf. Ook voor verslagen hiervan.
[voor deelname aan niet-Swolland tochten gebruik het forum topic niet-Swolland tochten ]
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jaap Lameris
Site Admin
Berichten: 237
Lid geworden op: wo mei 30, 2007 9:04 pm
Locatie: Emmeloord
Contacteer:

13-03-2019: Weerribbentocht

Bericht door Jaap Lameris »

Dit jaar zullen we deze tocht weer in het voorjaar gaan rijden net als vorig jaar. Net als toen fietsen we weer naar de natuurgebieden in de Rottige Meenthe en de Weerribben. Vanuit Zwolle zullen Hasselt, Blokzijl en Ossenzijl bezocht worden. Daarna gaan we langs het riviertje de Tjonger en door het natuurreservaat de Rottige Meente naar Driewegsluis waar we koffie met appelgebak met een hartverwarmer kunnen bestellen. Vanaf hier doet de Weerribbentocht zijn naam echt eer aan. Via Oldemarkt en de Thijssengracht komen we in Giethoorn. Via Zwartsluis en Hasselt rijden we verder richting Zwolle. Dit jaar zullen een paar kleine wijzigingen plaatsvinden in de routes ten opzichte van de voorgaande jaren.
Er zal dan ongeveer 109/117 km op de teller staan, resp. voor de langzame en de snelle groep. De tocht wordt in verschillende snelheden gereden: 25 en 28 km per uur op de teller. Het GPX bestand kan op de website en hieronder gedownload worden.

Info bij Jaap Laméris

PS: GPX bestand op ma 8/4 (22:45) vervangen door gecorrigeerde versie!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Groet,

Jaap
Webmaster Toerclub Swolland
Gebruikersavatar
Harry Timmer
Klepper 2004-2005
Berichten: 795
Lid geworden op: zo jul 08, 2007 11:34 am

Re: 13-03-2019: Weerribbentocht

Bericht door Harry Timmer »

‘Aangezien onze blogger/schrijver Hans bij deze tocht niet aanwezig was, zal ik een korte impressie geven van deze Weerribbentocht.

Om 7.30 uur geeft de temperatuurmeter nog min 3 graden aan en ik zie even later dat Weer Online aangeeft dat een stijging van de temperatuur traag op gang zal komen. Verder zal er een behoorlijke NO wind staan. Het zal dus een frisse en winderige tocht gaan worden. Ik twijfel of ik wel mee zal gaan. Toch maar gereed maken en dan op weg naar de startplaats. Langzaam druppelen de Swollanders bij Diff binnen en als ik goed geteld heb zijn er 16 liefhebbers. Toerleider Jaap heet ons welkom en geeft aan dat Hennie de 28 km groep zal leiden en Jaap zelf de 25 km groep.

Het blijkt dat er 8 met de 25 groep mee gaan en 7 met de 28 groep. Juist er mist iemand, deze had thuis iets vergeten en zou bij Hasselt weer aansluiten.
Gelijk op de dijk naar Hasselt was de sterke wind al te merken en werd in onze groep, de 25 km, besloten om rond te gaan draaien en de krachten gelijk te verdelen. Na Zwartsluis een klein gedeelte met rugwind maar richting Blokzijl moest er weer flink worden gebuffeld. Je merkt dan dat de Weerribben een zeer open gebied is en dat de wind daar vrij spel heeft.
Kort voor Ossenzijl worden we ingehaald door de inmiddels 8 man sterke 28 km groep. Ruud besluit dat wisseling van een groep ook wel leuk is en tuft verder met ons mee naar Driewegsluis waar de koffiestop is. Ellen is inmiddels ook in haar uppie vanuit Emmeloord gearriveerd. Top hoor, want zij moest alleen de sterke wind trotseren.

Na de koffie zien we al een donkere lucht op ons toekomen, maar we rijden achter de bui om en merken dat we op de meeste stukken rugwind of zijwind hebben en dat fietst toch een stuk beter. Een behoorlijke regenbui bij Giethoorn is net voorbij getrokken, want hier liggen aardig wat plassen. We houden het echter niet droog. Net over de sluis bij Zwartsluis besluiten we toch maar even te schuilen voor een sneeuw- hagelbui. Bij het inrijden van Zwolle splitst de groep zich en zit de Weerribbentocht er zonder pech en ongelukken weer op, thuis staat er 110 km op de teller.

Jaap bedankt voor deze mooie tocht.

Groeten Harry
Plaats reactie