onofficiële handleiding Swolland Forum

Alles over het fietsen in het algemeen , de toerclub Swolland en over dit forum
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ted
Lid
Berichten: 220
Lid geworden op: vr jun 15, 2007 10:56 pm
Locatie: Zwolle

onofficiële handleiding Swolland Forum

Bericht door Ted »

Als je dit kan lezen, betekent dat al dat je op het forum kan inloggen en een onderwerp kan komen (gefeliciteerd :wink: )

De theorie

Even een korte uitleg wat een forum (in de swolland vorm) nu eigenlijk is : een verzameling van berichten (bericht van meneer A, gevolgd door bericht van meneer B) , gegroepeerd op onderwerp (onderwerp X, waarin zowel het bericht van meneer A als meneer B staat, omdat ze beiden over hetzelfde onderwerp X gaan). Zodra een forum groter word, kan je de onderwerpen ook weer verzamelen onder verschillende hoofdstukken, zoals bij voorbeeld hoofdstukken “algemeen”, “rechte sturen”, “racefietsen”, “mountainbikes”, ligfietsen” en “niet fiets gerelateerd”

Op een forum heb je de normale leden en moderators. Normale leden kunnen de meeste berichten lezen en hierop reageren of een nieuw onderwerp plaatsen. Moderators voeren het beheer uit over een forum en zijn een soort politie, rechtbank en gevangenis ineen, naast wat normale leden kunnen, hebben zij verder ook het gehele beheer van de site onder zich en kunnen dus berichten (gedeeltelijk) aanpassen, verwijderen, verplaatsen tot/met waarschuwingen geven aan leden en zelfs leden verbannen van het forum.

Goed, dat zijn een beetje de ins en outs van een algemeen forum, maar hoe nu verder.

Korte handleiding voor plaatsen bericht

Wil je op een onderwerp zelf reageren (bijv. deze, om te oefenen), of op een ander bericht dat je gelezen hebt, dan staat er onderaan deze forumpagina de knop : Afbeelding . (ondanks de mogelijkheid, moet je in dit geval dan geen “onderwerp” in te vullen)
Hiermee post je dus een bericht onder de berichten die er al staan. Ben je klaar met je bericht, dan druk je op [BEVESTIGEN] en je bericht zal automatisch verschijnen onder de reeds bestaande berichten. Zoals je kunt zien nu zorg je met “nieuw antwoord” ervoor dat alle bij elkaar horende berichten bij elkaar en in tijdsvolgorde onder elkaar vermeld staan.

Wil je echter een nieuw onderwerp starten (ipv reageren op een bestaand bericht/onderwerp), waarvan dus nog geen bericht over op de klepsite staat, dan kan je met Afbeelding een heel nieuw onderwerp plaatsen.
Hierbij mag je eerst een titel voor je onderwerp verzinnen welke je uiteraard zet in [ONDERWERP]. Vervolgens typ je in het grote tekstvlak het gewenste bericht over het onderwerp. Ben je klaar met je bericht, dan druk je op [BEVESTIGEN] en je bericht zal automatisch verschijnen. Zoals je kunt zien nu zorg je met Afbeelding ervoor dat je een geheel nieuw onderwerp start, waar anderen weer op kunnen reageren.

(als het binnen een onderwerp heel druk wordt en/of je wilt op een specifiek deel van een eerder bericht reageren, dan bestaat de mogenlijkheid tot quoten, denk echter dat wie dit wilt gebruiken, dat al beheerst vanuit andere fora. Anders even de FAQ lezen)

Heb je een bericht geplaatst (via nieuw antwoord of nieuwe reactie), maar ben je er nog niet tevreden over, dan kan je deze aanpassen via Afbeelding boven je bericht, daarna kun je wijzigen wat je wilt wijzigen, daarna op [BEVESTIGEN] klikken en je ziet het verbeterde bericht. Wil je je gehele bericht wissen, dan kan dat met de Afbeelding boven je eigen bericht (deze kan wegvallen als er door anderen gereageerd is en/of na aantal tijd, dit verschilt per forum)

De tip top 7

1 : Lees eens de FAQ : een standaard lijst met de Frequently Asked Questions, oftewel de veelgestelde vragen reeds beantwoord, klik hier VOOR de link, maar deze staat ook steeds bovenaan onder de Swolland titel van dit forum dus altijd in bereik. Eigenlijk is deze F.A.Q. verplichte kost voor iedere forumgebruiker.

2 : Plaats berichten zoveel mogelijk in goed nederlands. Aan de andere kant, ga niet lopen corrigeren bij een taalfout. Niets is vervelender dan een reactie met de melding dat je "fieds” ipv “fiets” hebt geschreven. Met dergelijke corrigerende en wellicht goed bedoelde reactie bereik je niet veel, behalve dat je ermee ergernissen oproept. Diegene die zo’n foutje maakt weet ook niet beter, ook voorkom je er niet dat er de volgende keer eenzelfde fout wordt gemaakt. Sterker nog, vaak leidt het van het eigenlijke onderwerp af. Kwestie van leven en laten leven, beetje respect voor elkaar, yinyang en meer van dat, gewoon niet doen.

3 : Hou een onderwerptitel kort en bondig ( bij een tocht bijv. ook een datum in de vorm van 01-07 ofzo) maar wel de lading dekkend zodat wel duidelijk is waarover het gaat (is altijd erg vervelend als men eerst een topic moet openen om te weten waar het over gaat … )

4 : In dit geval is het een fietsforum, dus alles over fietsen is van harte welkom, en met een duidelijke onderwerptitel (zie punt 03) kan iedereen zelf bepalen of deze het wil lezen of niet.
Berichten welke niets fietsgerelateerd zijn mogen uiteraard ook, het is hier aan de moderators / beheerders om per forum de grens aan te geven van wat wel / niet mag. Los daarvan mogen de leden ook wel zelf nadenken en dus geen ongewenste reclame gaan posten, denigrerende berichten gaan plaatsen en/of rare plaatjes te laten zien.

5 : Bekijk ook eens je geplaatste berichten, wellicht heb je een leuke reactie erop of zelfs een vraag of leuk aanbod.

6 : Als je een bericht typt, zie je aan de linkerkant van het berichtveld allemaal gele gezichtjes met verschillende uitdrukkingen, deze kan je gebruiken om in je tekst te gebruiken om een bepaalde emotie toe te voegen, dezie heten dan ook emoticons, maar ook wel vaak smilies genoemd. Wil je er een toevoegen, ga met de cursor staan in de tekst waar je er een toe wil voegen en klik op het gewenste emoticon :lol:

7 : Bij een geplaatst bericht is al te zien van wie deze is. Je hoeft deze dus niet af te sluiten met “groeten, Ted” ofzo

Tot zover mijn korte en vooral onofficiële uitleg. Als het beheer liever zelf een uitleg maakt of hier al mee bezig was, geen probleem.
Laatst gewijzigd door Jaap Lameris op zo jan 11, 2009 1:23 pm, 2 keer totaal gewijzigd.
Reden: VERZENDEN is nu BEVESTIGEN geworden in versie 3 van de PHPBB software
Gebruikersavatar
Jaap Lameris
Site Admin
Berichten: 238
Lid geworden op: wo mei 30, 2007 9:04 pm
Locatie: Oldemarkt
Contacteer:

reactie webmaster

Bericht door Jaap Lameris »

De webmaster sluit zich hierbij volmondig aan! :D

Mail mij of stuur een prive bericht (PM) doormiddel van de knoppen hieronder, als je nog verdere vragen hebt. Ik wil je graag helpen!
Plaats reactie